Общество

Животновъди отново на протест, земеделският министър определи исканиятa им за неоснователни

От Euronews България Euronews България

Нов протест на фермери и животновъди в центъра на София с искане за повече субсидии от държавата. Шествието започна пред Министерството на земеделието, където техни представители бяха поканени да влязат.

До разговор не се стигна, тъй като протестиращите бяха приети не от министъра, а от неговия заместник. След това недоволните фермери се отправиха към Министерския съвет. Но след като не успяха да се срещнат и с премиера Николай Денков, преустановиха демонстрацията. Протестиращите обявиха, че ще продължат недоволството си по региони, като блокират ключови пътни артерии в страната.

Според министъра на земеделието Кирил Вътев исканията на протестиращите фермери и животновъди са неоснователни. Той беше категоричен, че всички помощи, които е трябвало да бъдат отпуснати до момента, вече са изплатени. Вътев подчерта, на протеста имало хора, които нямат нищо общо със земеделието.

"Това не е лицето на българското земеделие и животновъдство. Тези, които са на пазара и успяват, не са тук. Освен това, ако разгледате по-близо кадрите, ще видите лица на хора, които нямат нищо общо със земеделието. Аз ще продължа да спазвам законодателството. Абсолютно всичко по закон и по регламент е изпълнено. И този протест протестира срещу българското и европейското законодателство“, каза Вътев.