Европа

Дроновете играят ключова роля за защитата на Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Кадрите, заснети от дрон, определят голяма част от гледната точка на обществото към войната в Украйна: гранати, тихо хвърлени върху войници, зловещи полети над тихи, бомбардирани градове, бронирани машини и аванпостове, експлодиращи в огнени топки.

Никога в историята на военните действия безпилотните апарати не са били използвани толкова интензивно както в Украйна, където играят огромна роля в зловещата игра на живот и смърт. И руснаците, и украинците зависят в голяма степен от безпилотните летателни апарати, за да определят позициите на врага и да насочват своята артилерийска стрелба.

Цивилни експерти сглобяват дронове за нуждите на армията.

 

Повечето хора, които работят по този модел, не са военни, но имат военен опит. Имаме добра визия и експертиза. Правим дрон и го даваме на военните за ползване. Правим това със съзнанието за какви цели ще бъде използван апаратът. Основната задача на дрона е отвеждане с негова помощ на хората далеч от бойното поле. Но дроновете участват и в бойни действия.

Вадим – оператор на дрон 

След месеци на тежки битки флотилиите от дроновете на воюващите страни са изчерпани и те се надпреварват да направят или купят устойчиви на заглушаване модерни дронове, които могат да наклонят преимуществото на една или друга страна.

Украйна първоначално купува 200 военни дрона натовски стандарт, но се нуждае от 10 пъти повече.

Украински пилоти на изтребители, оборудвани с по-малко оръжия, се оплакват, че не разполагат с военни дронове, необходими за преодоляване на руските системи за електронно заглушаване.