Свят

Журналист: Възможна е среща между Вашингтон и Москва в РСМ, но ЕС е непоколебим относно ставащото в Украйна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Възможно е в Скопие по време на форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да има двустранна среща между САЩ и Русия. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime журналистът от БНТ Николай Кръстев.

По думите му подобна среща би могла да се осъществи и на друг континент, но срещата на ОССЕ е платформа, през която биха могли да се чуят различни мнения и видени различни гледни точки.

Предполагам, че по тази причина и Москва, и Вашингтон са избрали именно срещата при ротационния председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – Република Северна Македония. Предстои да стане ясно и какъв ще бъде дипломатическият ефект от тази възможност.

Бяха нарушени правилата на ЕС за санкционираните личности, между които е Лавров и неговите високопоставени дипломати в руското външно министерство, които са в списъка с нежелани гости, отбеляза още журналистът. Сега е разрешено тези хора да преминат през въздушното ни пространство, защото сега решението е на ниво Европейски съюз и Службата за външна политика, както и на Европейската комисия.

Вероятно именно сега е дошъл моментът да се проведе такава среща, но ЕС е непоколебим относно ставащото в Украйна и затова и за мен е в определена степен изненада, но срещата в Скопие е част от голямата дипломатическа игра, категоричен беше Николай Кръстев.