Общество

Майка на дете с увреждания пита: Как се оцелява с 307 лв. социална пенсия?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Хората с тежки увреждания се елиминират тотално от всеки един бюджет. За съжаление обаче има едно разделение в обществото, а нашите деца, които се раждат с тези увреждания остаряват, но те не порастват. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Вера Иванова, която е част от инициативата “Системата ни убива”. Тези хора са елиминирани от държавата и от всякакви грижи, категорична беше тя.

Когато навършат 18 години нашите деца не спират да използват памперси, те не стават от количките с навършването на пълнолетие. Напротив даже, техните увреждания се задълбочават с годините. Парите, които се отпускат за нашите деца ние наричаме гавра, защото с тях те не могат да оцелеят.

По думите на Вера Иванова борбата за реформа вече минава към това да се запази постигнатото до момента в социалното подпомагане на хората с увреждания у нас. Тя обясни, че увеличението на финансовата подкрепа за деца под 18-годишна възраст ще бъде 250 лева, а за навършилите 18 години – между 1,30 и 11 лв. Така общата сума за финансовата подкрепа за деца с увреждания става 1300 лв., а за пълнолетните – между 100 и 270 лв. Социалната пенсия е 307 лева и тук се пита как да оцелеят хора с тези пари, посочи още Вера Иванова.

Целия разговор вижте във видеото.