Европа

Великобритания влиза в необичайна гореща вълна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Великобритания навлиза в рекордно гореща седмица, а властите обявиха "червено" ниво на предупреждение за екстремни климатични явления.

То важи за части от Англия в понеделник и вторник, когато температурите може да достигнат до 40 градуса и ще са опасни за здравето и живота дори на здравите хора, съобщи британската метеорологична служба. Рекордът за най-висока измерена температура във Великобритания е 38.7 градуса, поставен през 2019 г.

 

Тази година, за пръв път, издадохме предупреждение за изключително опасно време през лятото. Обикновено правим това през зимата, когато стане много студено. Това, което направихме тази година, опирайки се на съветите на специалисти, е да издадем предупреждения за екстремно време.

Садик Хан – кмет на Лондон 

Пътуващите с железопътен транспорт и лондонското метро се съветват да не пътуват в понеделник и вторник, освен ако не е абсолютно необходимо. Децата и по-възрастните хора се смятат за особено уязвими на високите температури и училищата и старческите домове се призовават да предприемат стъпки за защита на учениците и по-възрастните си обитатели.

 

Всички прозорци са отворени колкото е възможно повече преди и след училище и през деня. Имаме затъмняващи щори и ги затваряме, когато децата не учат, за да запазим класните стаи възможно най-хладни.

Лаура Грийн – директор на училище

Предупреждението идва на фона на мнения на учени, които смятат, че климатичните промени все повече повишават вероятността от необичайни горещи вълни във Великобритания, която не е свикнала на подобни температури.

Кампании като "Дървета за градове" призовават за инвестиции в повече зелени площи и засаждане на дървета в големите градове, които могат да създадат условия за почивка на сянка.