Добро Утро, Европа

Политолози: Трябва да отидем на избори и партиите да получат нова легитимация

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Президентът Румен Радев ще връчи днес третия мандат за съставяне на правителство на "БСП за България", стана ясно вчера. Ще се реализира ли успешно обаче и на път ли сме за нов кабинет в рамките на този парламент или ни очакват нови избори - темата в "Добро утро, Европа" коментираха политолозите Любомир Стефанов и Милен Любенов.

Президентът трябваше да е научил урока, че към този момент, следвайки заявките БСП не е най-приемливия център за гравитиране около нова коалиция, смята Стефанов.

Президентът отново се разбърза с връчването на третия мандат. Всички очаквания бяха, че това ще се случи към края на седмицата, обясни Любенов.

Скоро ще разберем какви са причините за това, но според мен той иска да сформира служебно правителство. Има много сериозен натиск от бизнеса и определени олигархични кръгове да започне да плаща в рубли на "Газпром" да получаваме газ и ако може да се подпише нов договор, тъй като този изтича към края на годината.

Милен Любенов, политолог

Коалицията ако можеше да бъде спасена - досега не са ли направени усилия, попита Стефанов.

Това е третият парламент, който ИТН ще разтури, смята Любенов. Той посочи, че все още е можело да функционира парламентът от април, в който партията на Слави Трифонов е имала мнозинство.

Аз не виждам кой ще подкрепи БСП, смята Стефанов. Ясно е, че ДБ разбраха, че тяхната илюзия, че президентът ще бъде прагматичен и рационален, няма да се сбъдне, допълни политологът.

Според Любенов, няма диалогичност в партиите от бившата вече четворна коалиция.

Технократските кабинети на БСП вкарват България в кризи. Ако обичат, този път да не го правят. Да си задържат добрите намерения, да проявят политически реализъм и прагматизъм. Да си преценят усилията, да видят, че едно им се иска, но реалността е друга. Да отидат на избори и да видят каква е реалната им тежест.

Любомир Стефанов, политолог

Експертен и технократски кабинет винаги в България е било някакво було, с което партиите се опитват да скрият кабинет, който се контролира или се направлява от други сили. В нашата история сме имали два такива кабинета - на Любен Беров и на Пламен Орешарски. Знаем, че решенията в тези кабинети се взимаха на друго място, не от политическите играчи, смята Любенов.

Трябва да отидем на избори, за да се получи нова легитимност на партиите, категоричен е Стефанов.

Наистина беше по-добре да няма избори, но това означаваше работеща коалиция, която да направи обещаните реформи. Виждаме, че през изминалите 6 месеца това не се случи поради неконструктивното поведение на ИТН, допълни Любенов.

Вижте целия разговор във видеото