България

Президентът връчва третия мандат на БСП днес от 17:00 ч.

От Euronews България Euronews България

Президентът ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“

Съобщението беше разпространено от пресцентъра на президентството.

На 18 юли, понеделник, в 17.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

Държавният глава проведе консултации с всички парламентарно представени партии в петък (15 юли) преди да реши на коя партия да връчи мандата.

 

Първи на "Дондуков" 2 влязоха от "Продължаваме промяната", които обявиха, че са готови да направят всичко възможно България да има парламент и правителство.

От ГЕРБ-СДС потвърдиха, че не са променили позицията си, че в настоящия парламент не може да има стабилно мнозинство. 

От Движението за права и свободи са убедени, че предсрочни избори ще има. 

В следобедните часове в президентството влязоха и основните претенденти за третия мандат. Председателят на БСП Корнелия Нинова настоя за правителство от политически фигури, а не експерти.

Час по-късно от "Има такъв народ" заеха противоположната позиция - нужно е експертно правителство, а партийните лидери трябва да отстъпят крачка назад. 

От "Демократична България" са съгласни и на двата варианта - както за участието на политически лидери в правителството, така и за отсъствието им. 

Най-малката парламентарна група - на партия "Възраждане", влезе на "Дондуков" 2 с непроменена позиция - нужни са бързи избори. 

Независимо дали третият проучвателен мандат ще бъде изпълнен успешно, политическата криза у нас ще продължи.

Това коментираха в студиото на Euronews PrimeTime политологът Теодора Йовчева и анализаторът Стефан Георгиев след консултациите при президента.

"Виждаме една доста променена картина и политическа реторика. Има сигнали, че има сериозно желание за реализация на третия мандат - омекване на тона отстрана на ИТН, готовност за диалогичност от ДБ и склоняване на ПП вече да не бъдат във водеща позиция, а да участват като партньор", посочи политологът Теодора Йовчева.

 

Въпреки това, по нейните думи, бързите консултации в президентството и социологията сочат, че по-скоро ще има предсрочни избори.

Според Йовчева е най-вероятно третият мандат да бъде връчен на ДБ поради влошените отношения между държавния глава Румен Радев и ръководството на БСП след президентските избори миналата есен.

Анализаторът Стефан Георгиев изтъкна, че към момента ситуацията е такава, че е възможно да се сформира ново правителство в същата конфигурация, без да стане ясно каква точно ще е разлика с предишното.

"Да, ние наблюдяваме повече диалогичност, но дори и да се състави правителство с третия мандат, голямият въпрос ще остане как ще се гарантира стабилността на едно такова правителство", смята Георгиев.

"Приказките, които ни омайват с експертите, които ще дойдат и ще решат едни конкретни проблеми и след това ще се върнем към добрия стар живот, са опасни", каза още той.