Общество

Наследничка на Васил Левски: Той надскача времето си извън мащабите на България и Европа

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

България отбелязва 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В цялата страна ще има тържества, а в студиото на "Добро утро, Европа" гостува Христина Богданова - една от 29-те живи наследници на Левски.

29 сме живите родственици на Васил Левски и произтичаме от три от дъщерите на сестра му Яна и нейния съпруг - Андрей, обясни Богданова. Тя обясни, че на този ден наследниците винаги се чуват помежду си, поддържат връзка и участват в честванията по повод рождението на Апостола.

Левски е пример за това как не е от най-разговорливите, но за сметка на това е направил изключителни неща за своето време. Надскочил го е, не само за мащабите на българското, дори и за Европа.

Христина Богданова

Той от дете е научен на няколко много ценни неща - да слуша и да чува, да има позиция и да я заявява, това е било част от възпитанието и морала в неговото семейство. Научен е от малък на честност, отговорност, изключителна скромност.

Карлово по онова време също е било будно градче, с много възможности и той от малък е знаел колко е важно да се учи и да разширява познанията си. Да не бъде в дребнотемието и да надскочи духовната нищета.

Дали днес наследницата на Апостола има отговор на въпроса "Народе????", Богданова обясни, че със сигурност едно от много важните неща за Левски е, че той в по-голямата част от живота си безпрекословно е вярвал в българите и в тяхната сила, но е имал своите моменти на колебания и разочарования, вероятно и на стах, защото е бил човек от плът и кръв.

Богданова допълни, че периодично се появяват неверни слухове за семейството на Левски, като например, че е живеело в нищета. Няма нужда от такива слухове, не е приятно да се говори за това, допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото