Европа

Словения премахва част от оградата по границата с Хърватия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Словенски войници започнаха да премахват бодливата тел от оградата на границата на страната с Хърватия, поставена, за да ограничи преминаването на мигранти.

Военнослужещите използваха резачки и клещи, за да отстранят навитата тел, оплела се в храсти и друга растителност по браздата, преди да натоварят ролките на армейски камиони.

Ще отнеме седмици преди цялата ограда с дължина 200 километра, комбинация от бодлива тел и метални панели, да бъде свалена.

 

Миграцията няма да изчезне, но тази тел беше непропорционална мярка. Времето доказа, че никоя ограда не може да спре миграцията, но причини много трагедии, хора умираха в и около река Купа.

Татяна Бобнар - министър на вътрешните работи на Словения

Решението за премахване на оградата беше взето от новото либерално правителство на Словения, което встъпи в длъжност след изборите през април.

Границата ще бъде наблюдавана с други средства, за да не се допускат инциденти с наранявания и дори смъртни случаи на мигранти, опитали се да влязат в Словения.

Много чужденци, бягащи от военни конфликти или бедност в Близкия изток, Африка или Азия, пристигат в Словения от Хърватия по т.нар. Балкански маршрут.