Икономика

Любомир Каримански, финансист: Много ще е трудно да влезем в еврозоната през 2025 г.

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент
Global_And
Диана Радева Диана Радева Водещ

Инфлацията не спада толкова бързо, колкото ни се иска. Това коментира финансистът Любомир Каримански пред "Добро утро, Европа". По думите му, сглобката ще издържи, но ще бъде много трудно да влезем в еврозоната през 2025 година.

Ето какво още каза той:

Не знаем детайли по бюджета. Съществени промени в рамката няма да има. По-скоро притеснителното е какво ще стане между първо и второ гласуване в пленарна зала.

Парламентарните сили в сглобката се разбират прекрасно. Там нещата са предрешени почти, че няма да има съществени промени в Бюджета. По-скоро ще има донапасвания в разходната част - къде и какво да се харчи. А приходната част ще зависи от това какво ще искат да похарчат.

Сглобката е решила колко пари е решила да харчи. Оттам са нарисували едни приходи, които не са базирани реално на ръста на икономиката. Аз не вярвам изцяло на приходната част на бюджета. Тя, според мен няма да може да бъде изкарана реално през 2024 г. Тази събираемост е трудно постижима.

Данъците и таксите ще се повишат реално чрез осигуровките. Те ще се вдигат на максималния осигурителен доход. Министърът на финансите каза, че се вдигат с по-малко от 5%, но това не е вярно.

Трябва да кажем също, че този начин на изчисляване на максималния осигурителен доход трябваше да изследва една формула, а нея я няма.

За брашното и хляба, според мен може да се запази още ставката за ДДС.

Цялото интервю вижте във видеото.