Икономика

Министърът на икономиката прогнозира ръст до 5 на сто след приемането ни в еврозоната и Шенген

От Euronews България Euronews България
Bogdan Bogdanov MI Снимка: Министерство на икономиката.

Ръст на икономиката между 3 и 5 на сто след влизането на България в Шенген и еврозоната прогнозира министърът на икономиката Богдан Богданов. В Русе той се срещна с румънския си колега, а основната тема на разговорите между тях е била именно затрудненото преминаване на границите в момента. 

„Доказали сме, че България и Румъния са дестинации, в които се създават бъдещите иновации за Европа и имаме много такива примери, които можем да споделим“, категоричен бе министър Богданов. По неговите думи Югоизточна Европа предлага много възможности за растеж и развитие и този регион ще бъде основен фактор за подпомагане развитието на цяла Европа.

„Надявам се усилията на България и Румъния да бъдат видяни и да бъде отчетено, че икономическото развитие на нашите държави е в основата на бъдещата конкурентоспособност на Европа“, допълни Богданов.

"Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са нормалните права, които имаме, за да да бъдат нашите икономики конкурентни на всички други икономики в Европейския съюз", каза от своя страна министърът на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa на Румъния Щефaн-Paдy Oпpя.

Двамата министри откриха конференция на тема: „Обединена Европа – един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция“. В рамките на форума бе поставен акцент върху икономическото бъдеще на региона, ключовите инфраструктурни проекти, както и добрите практики между бизнеса. На събитието присъстваха инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес и на търговски камари на двете страни.