Политика

Денков иска проверка имало ли е заплахи на полицаи към министър

От Euronews България Euronews България
Denkov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

„Получих информация и за сигнал от организацията "Боец" към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации, и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет.“

Това каза пред журналисти премиерът акад. Николай Денков и обяви, че очаква проверка за този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР.

Денков заяви, че няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър.

"Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение, една или друга личност", каза още той, цитиран от БГНЕС.

Министър-председателят коментира и темата за сблъсъка между полицаи и протестиращи срещу ръководството на БФС.

„Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка между полицаи и битите протестиращи на протеста срещу Българския футболен съюз. Отново искам да подчертая, че огромното, преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решенията на определени институции“, заяви премиерът.

"Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и поради това имат огромна вина за това, което се случи", допълни Денков. Той подчерта, че тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо осъдени, като отбеляза, че това е задължение на полицията, на разследващите органи и на прокуратурата.

По думите му, огромното количество от полицаи изпълниха дълга си така, както трябва да го направят и могат да послужат за пример.

"Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си, които използваха насилие без това да бъде необходимо и поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани", добави премиерът.

Премиерът уточни, че от министър Калин Стоянов очаква доклад, в който да са описани всички подадени сигнали, в тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, което е предизвикало протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи.

"И от друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие на полицаите, искам яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени", категоричен е министър-председателят.