Политика

Борисов: Истинската драма ще е на ротацията

От Euronews България Euronews България
Boyko Borisov BGNES (3)

„Истинската драма ще дойде на ротацията. Декември имаме две много важни дати – 6 и 15 за промяна на Конституцията. Това задължително ще ни държи дотогава. Ако продължи практиката да се търсят скандали вместо обединяващи ни теми, най-доброто е тогава да се разпадне тази сглобка и да се отиде на нови преговори, нови избори". Това обяви пред репортери в парламентарните кулоари лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след отхвърления вот на недоверие срещу кабинета „Денков-Габриел“.

Мария Габриел трябва да поеме поста министър-председател от Николай Денков през март.

"Да се направят анкетни комисии, да се провери всичко, какво е правено. Тези, които са били невинни хора, да си понесат отговорността, както са носили и при нас. И веднъж завинаги да разберат, че когато е паднал човек, му слагат белезници и го карат в районното. Не се продължава да се бие и рита - това не е чест на пагона", допълни Борисов по повод внесеното предложение от ПП-ДБ за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да провери случаите на полицейско насилие от миналия четвъртък по време на протеста на футболни симпатизанти срещу БФС.

Борисов потвърди, че партията му ще подкрепи създаването на временните комисии - насилието и за електронното министерство по искане на ДПС.
"В момента с Асен Василев в момента работим много добре. Човекът проявява разбиране, че всичко различно от това ще е фатално", допълни Борисов по адрес на финансовия министър и работата по бюджета за идната година.

"Ако ние не произвеждаме добри новини за хората, а предизвикваме скандали, за какво да съществува", каза той за правителството.

"Правителството сме го сглобили заедно, така че вотът е успех на двете партии и на другите, подкрепящи ни", каза той за вотът на недоверие срещу кабинета.

"Най-хубавото предстои"


Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски от своя страна определи като загуба на време внесения от опозицията вот на недоверие към правителството. Веднага след отхвърлянето му в зала Пеевски каза: "Това беше смешна история, да се прави шоу. Беше ясно, че ще бъде отхвърлен този вот. Беше загуба на време".

На въпрос дали противоречията в управляващото мнозинство са преодолени, Делян Пеевски отговори: "Както виждате, нищо не се е успокоило. Най-хубавото предстои!".

"Тепърва има да се говори по теми, предстоят комисии, които се предлагат", допълни той.
Той посочи, че ДПС няма да подкрепи създаването на временна комисия по предложение на ПП-ДБ. "Или ще има държава или няма. Като искат да закрият полицията, да внесат проектозакон, това казах сутринта на Кирил Петков. Какво е направил Калин Стоянов", попита Пеевски.

ДПС предлагат друга временна комисия, която да установи "какво се е случило с министъра и зам.-министъра на електронното управление", явно визирайки машинното гласуване за местните избори.

 

Обобщение от Камелия Колева вижте във видеото: