Европа

Петимата кандидати за британски премиер сблъскаха позиции

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Петимата останали кандидати за лидер на британската Консервативна партия се изправиха в първи пряк телевизионен дебат. Пени Мордонт, която е младши министър, отговарящ за международната търговия, се превърна във фаворит на букмейкърите за следващ министър-председател на Обединеното кралство. Бившият финансов министър Риши Сунак остава официален фаворит, като досега събира най-голяма подкрепа сред консервативните депутати.

Почти всички кандидати признаха, че Борис Джонсън е направил редица грешки, най-вече по отношение на нарушаването на правилата на локдауна.

 

Най-неотложният икономически приоритет за новия министър-председател и новото правителство е да овладее инфлацията. Не можем да я влошим. Инфлацията е врагът, който прави всички ни по-бедни. Тя подкопава вашите спестявания, подкопава жизнения ви стандарт. Това означава, че тези от вас с ипотечни заеми, ще видите как лихвите ви се покачват все повече и повече. Не мисля, че отговорното нещо, което трябва да направите в момента, е да се впуснете в нефинансирано море от заеми и повече дългове, което само ще влоши инфлацията.

Риши Сунак - кандидат за лидер на Консервативната партия

Икономическата ми платформа не се базира на данъци и разходи, а на растеж и конкурентоспособност.

Пени Мордонт – министър на международната търговия

Въпреки някои спорове, кандидатите изразиха съгласие по редица въпроси.

Никой от тях не се стреми към по-тесни връзки с ЕС и никой не се е отказал от най-спорните политики на Борис Джонсън: курс към разваляне на споразумението за Брекзит и план за връщането в Руанда на десетки мигранти.

Гласуването в партията продължава следващата седмица, докато останат двама кандидати, които ще се борят за гласовете на целия партиен актив.

Победителят трябва да бъде обявен на 5 септември и автоматично ще стане и министър-председател.