Политика

Вътрешният министър: Всеки, който е проявил насилие, ще бъде разследван

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Не толерирам формите на насилие - и към протестиращи, и към полицията. Всеки, който е проявил насилие, ще бъде разследван и ще си понесе отговорността.“ Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Разпоредил съм засилени вътрешни проверки. Аз съм на 100% с премиера за анализ на отделните случаи, не съм съгласен работата на министерството да бъде под въпрос заради една ситуация“, заяви той.

„Смятам, че не е редно някой да се меси в работата на министерството. Не приемам направеното от Кирил Петков“, каза министърът и уточни, че няма правомощия да ръководи оперативно действията на служители на терен.

„Вчера казах, че след протестните действия сме предприели мерки за изясняване на причините. Има две проверки“, обяви от своя стана главният секретар на МВР Живко Коцев.

„Веднага след протеста се самосезирах по повод кадрите с полицейско насилие. Беше установено, че петима полицаи са си прекрачили правата. Срещу трима има дисциплинарни производства и са отстранени. А срещу двама тече проверка“, добави главният секретар.

Срещу трима полицейски служители са образувани дисциплинарни производства за превишаване на правомощия и те са отстранени от длъжност. Те са един командир на отделение и двама старши полицаи, пък съобщи шефът на СДВР старши комисар Любомир Николов. Срещу още двама полицаи тече проверка дали са превишили правомощията си по време на сблъсъците с футболни фенове миналия четвъртък. В хода на проверката се установяват и други служители, които ще понесат своята отговорност.