Свят

Стотици са били евакуирани от обкръжената Индонезийска болница в Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

200 души са били евакуирани от Индонезийската болница, която Израел обкръжи и атакува, твърдят от здравното министерство в Газа. От Израел настояват, че ударите съответстват на международното право, но от палестинския анклав съобщиха за загинали цивилни. И обвиниха Хамас, че използва израелски бункери под болницата „Ал Шифа“.

Освен това израелските сили са извършили още операции на Западния бряг и твърдят за намерени ракети в джамия в град Газа, която била използвана за производство на оръжия.

 

Терористите произвеждат ракети в джамия. Възползват се от символите на исляма, за да сеят тероризъм.

Даниел Хагари, говорител на израелските сили

В Тел Авив близки на заложници на Хамас се срещнаха с израелския премиер и военновременния кабинет. Стигнало се е до размяна на остри реплики, а Бенямин Нетаняху е коментирал, че освобождаването на всички близо 240 отвлечени е водеща мисия за Израел.

 

Това, което чухме е, че унищожаването на Хамас и освобождаването на заложниците са еднакво важни.

Уди Горен, близък на заложник

От американския Държавен департамент продължават преговорите за хората в плен, а президентът Джо Байдън изрази надежда, че скоро ще бъде постигната сделка.

Пред Съвета за сигурност на ООН генералният секретар на хуманитарната организация заяви, че трябва да се постигне мир.  

Изграждането на мир означава продоволствена сигурност, достъп до образование, развитие на умения, здравеопазване, социална защита и достоен живот за всички.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

По думите на Антониу Гутериш броят на убитите цивилни в Газа е безпрецедентен в сравнение с който и да било конфликт от 2017 г. насам. От началото на войната между Израел и Хамас са загинали над 13 хиляди палестинци според властите в анклава.