Европа

Словакия спря мигрантите с извънредния граничен контрол

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Три седмици след като словашкото правителство отмени извънредния граничен контрол с Унгария, мигрантите и търсещите убежище почти изчезнаха от района на река Ипел. През последните няколко месеца десетки хиляди души са преминали реката с надеждата да получат разрешение за пребиваване в Словакия. До края на септември нови групи пристигаха ежедневно, но това вече не е така. 

"Преди около две седмици цялото това нещо почти изчезна, почти за една нощ. Вероятно това се дължи и на метеорологичните условия, заради граничната река, унгарската и словашката страна са разделени от Ипел", казва Ищван Деак, бивш кмет, Сечианки.

Пешеходният мост в село Ипелско Предмостие е важен пункт за преминаване на мигрантите. Неотдавнашните наводнения затрудняват използването му, както съобщава кореспондентът на Euronews Адам Магяр. „Малкият пешеходен мост в момента е непроходим. В средата му все още има части, които стърчат от наводнената река, но двата му края са под вода, а районът около него е напълно залят от Ипел", предава той.

Използването на прехода означава ходене в студена вода. Местните жители казват, че за дрехите и спалните чували, намерени в района, се предполага, че са оставени от мигранти преди месеци. 

 

Те явно са били щастливи от това и това е разбираемо. Защото когато в селото се появяваха по няколко групи на ден, може би през нощта, това беше източник на вълнение, особено за дамите, живеещи в селото, или за майките, чиито малки деца трябваше да ходят сами до автобуса, за да отидат на училище.

Виктор Лестянски, кмет, Ипелско Предмостие

 

Забелязва се и спад в броя на нелегалните мигранти, които влизат в граничния град Шахи. 

"Те идват, но идват все по-малко и по-малко. Вече няма по три или четири обиколки на ден. За щастие са по-малко".

Някои местни жители смятат, че репресиите на новото правителство на Фицо срещу мигрантите са ги възпрели да преминават в Словакия. Други казват, че Унгария е спряла да ги изпраща през границата.