Свят

Избраха пуйките, които Байдън да помилва

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Либърти и Бел са готови за президентските си помилвания. Двойката пуйки за Деня на благодарността пристигна в Белия дом, за да изиграе своята роля в това, което се превърна в ежегодна традиция: президентът да предпази пуйките от това да станат нечия празнична вечеря. Традицията води началото си от 1947 г., когато Националната федерация на пуйките за първи път подарява на президента Хари Труман пуйка за Деня на благодарността. Тогава пуйката се дава за празнична консумация на първото семейство. До края на 80-те години на ХХ в. обаче традицията се превръща в често хумористична церемония, при която птиците се помилват, за да не се превърнат във вечеря за Деня на благодарността.

 

Знаете ли, това се е случвало по време на 14 администрации. Виждал съм някои от историческите снимки, да речем, на Кенеди и Рейгън и други президенти, които са правили това, и мога да ви кажа лично, че да видиш тази традиция е нещо уникално.

Стив Ликкен, президент на Jennie-O Turkey Store

 

След като президентът Джо Байдън официално помилва Либърти и Бел, те ще бъдат върнати в родния си щат, където ще бъдат обгрижвани от Колежа по хранителни, селскостопански и природни науки към Университета на Минесота. Междувременно президентът Байдън навърши 81 години. Това събитие го превръща в най-възрастния човек, заемал някога Овалния кабинет. Байдън се обърна с хумор към тези, които се притесняват, че може да е прекалено възрастен за трудната работа в Белия дом, като се опита да ги убеди, че възрастта и опитът му са предимство. Ако бъде преизбран, Байдън би бил на 86 години в края на втория си мандат.