Свят

Милиони американци поеха на път за Деня на благодарността

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В Съединените щати милиони хора се впуснаха във ваканционни пътувания за уикенда за Деня на благодарността. Тези пътувания се завръщат с нови навици в сравнение с годините на пандемията от COVID-19. Възможностите на много хора да работят от разстояние им позволява да предприемат пътувания за празника по-рано, или да се върнат у дома по-късно.

Пандемията някак промени всичко. Срещнахме се с приятели. Миналата година наехме къща и празнувахме заедно две семейства. Тази година отиваме в къща във Филаделфия. Така че, да, забавляваме се. Приятели сме от детските години.

Лаура ДеЛонг, пътничка

Очакванията са броят на пътуващите американци да съперничи на нивата от 2019 г – последният Ден на благодарността преди пандемията.

Близо 55 милиона души са предприели пътувания, което е с около процент и половина повече в сравнение с миналата година. 89% от тях шофират коли. 4.5 милиона пътуват със самолет. Около 1.4 милиона в категорията влак, автобус или круизен кораб.

Робърт Синклер, старши мениджър в Администрацията за сигурност на транспорта

Администрацията за сигурност на транспорта на Съединените щати съобщи, че повече от 2.6 милиона души са поели на път в първия ден от седмицата, надминавайки два милиона и половина за същия ден преди 3 години.