Добро Утро, Европа

БХРА: Няма да се съгласим на никакви мерки, ако не са съгласувани с бизнеса

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Ние няма да се съгласим да бъдат въвеждани каквито и да е мерки, без предварително да бъде информиран бизнесът и тези мерки да бъдат съгласувани с него. Категорични сме в това отношение. Трябва да има яснота и предвидимост.“ Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по повод вероятността за въвеждане на ковид мерки в туристическия бранш.

Вече сме се сблъсквали неколкократно с такъв тип предизвикателства и сме наясно, че действията трябва да бъдат прогнозируеми, припомни Димитров.

 

Колегите са изключително притеснени по отношение на това, че за пореден път, вече втора-трета година, започваме да дискутираме мерки, без да дискутираме компенсациите, които ще бъдат изплащани на бизнеса. Тъй като хората, които работят при нас, започват масово да се притесняват и да заявяват желание за напускане на сектора, ние сме изключително оголени и кадровият проблем, запазването на работните места, са изключително важни за нас.

Атанас Димитров, зам.-председател на БХРА

Притеснителното е, че за пореден път започваме да предвиждаме някакъв тип ограничения, без да е ясно за хората: ако се предвижда такъв тип ограничения, как ще бъдат запазени работните места и стопанските обекти, пита зам.-председателят на БХРА

Бранимир Миланов, също зам.-председател на организацията, посочи, че хотелиерите все още не са получили помощите за настаняването на украинските бежанци и в момента се нуждаят от средства, за да обслужват туристите от летния сезон.

 

За съжаление изминаха вече 45 дни от срока, който беше даден за изплащане на компенсациите. Нашите хотелиери не са получили тези 40 лева, за които толкова много се говореше. Сезонът върви, а хората са адски затруднени. Имаме туристи, тези туристи трябва да бъдат обслужвани, украинците са обслужвани със средства на хотелиерите – има липса на средства, с които да могат да бъдат обслужвани редовните туристи.

Бранимир Миланов, зам.-председател на БХРА

Целия разговор вижте във видеото.