Икономика

Синдикати са в стачна готовност – настояват за допълнителни средства в Бюджет 2024

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
KNSB BGNES Пламен Димитров, президент на КНСБ. Снимка: БГНЕС

Синдикатите от КНСБ ще настояват за допълнителни над 650 млн. лв. в новия бюджет за увеличаване на заплатите в някои сектори. Исканията си ще поставят пред Тристранния съвет, който е насрочен за утре.

Четири сектора – университетските преподаватели, служители в здравеопазването, земеделието и транспорта - са заявили протестна готовност, ако не бъдат увеличени техните заплати. Средствата, необходими да бъдат заложени в бюджета за следващата година, са между 650 и 700 милиона лева, показват изчисленията на КНСБ.

КНСБ оценява внесения бюджет с измененията, които бяха направени в последните дни, като напрегнат, особено приходната част. Рядко финансови министри са внасяли подобни приходи. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция, ден преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Димитров коментира, че според КНСБ бюджетът не изглежда неизпълним, особено по отношение на събираемостта на неговите приходи, и са убедени, че БВП много скоро отново ще бъде ревизиран нагоре.

„Нашите оценки са, че най-вероятно ще видими още поне 2 млрд. лв. добавени към БВП", каза той, като добави, че дори и при изпълнението на 260 млрд. лв. БВП за 2024 г. ще означава нарастване.