Общество

Милен Керемедчиев за отвлечения от хутите кораб: Целта е да се отвори втори фронт срещу Израел

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Целта е по този начин да бъде принуден Израел да влезе в преговори с Хамас. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев относно похищението на товарен кораб в неделя от хути, на който има и граждани от различни националности, включително и българи. Според Керемедчиев корабът е на пристанище в Йемен и задържането му „е акт, който цели да покаже, че реално вторият фронт срещу Израел е отворен. Хусите реално влизат във военни действия. Те са добре въоръжени“.

„Ситуацията е тежка, тъй като с хусите много трудно се преговаря. Те са откъснати от света, от 8 г. водят война. Иран стои зад тях, преговорите би трябвал ода станат през Иран“, смята дипломатът.
По думите му това е начин да се открие „втори фронт срещу Израел. Иран стои 100 процента зад тази поредна провокация, по този начин се въвличат и САЩ във военния конфликт.“

Според него е „много е възможно да има пиратски нападения и в други части, в момента има една еуфория в мюсюлманския и арабски свят, затова се предприемат все повече и повече такива операции“.

Относно войната в Украйна, Керемедчиев коментира, че климатът вече не позволява за пълномащабна операция и че оттук насетне тя ще се превърне във „война с дронове, ще се премести по-скоро във въздуха“. „Очаква ни още една тежка зима с военни конфликти, за съжаление“, заключи Керемедчиев.

Цялото интервю във видеото.