Политика

Анализатори за приетото от Скопие „френско предложение“: Българският интерес е защитен

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Демографът Спас Ташев и журналистът Николай Кръстев коментираха в „Добро утро, Европа“ гласуваното от парламента в Скопие „френско предложение“ за решаване на спора със София. Двамата са на мнение, че в случая интересът на България е защитен.

 

Оттук нататък предстои промяна на Конституцията. Що се отнася до защитата на историята и езиковите проблеми, те са маркирани в двустранния протокол. В НАТО този въпрос е намерил своето решение – там е отразена позицията както на Скопие, така и на София. В бележка под линия се подчертава особеното мнение на България. Мисля, че това в крайна сметка ще бъде решението в ЕС. В края на краищата, София не оспорва идентичността на днешните граждани на Северна Македония, всеки има право да се чувства както желае, да нарича езика си както желае. Ние имаме забележка по отношение на характера на възникването на този език. Имаше едно португалско председателство, което отчасти се съобразяваше с българската позиция. Смятам, че с френското предложение този подход е надграден, така че при всички случаи българският национален интерес ще бъде защитен.

Спас Ташев, демограф

Смятам, че българските интереси са защитени в крайна сметка. Дали това беше начина, по който да се случи, е вече дискусионен – въпрос на стратегия как точно трябваше да бъде осъществено, можеше нещата да бъдат и по-добре реализирани във времето, не много дълго може би щеше да ни отнеме. Беше организирана „перфектна буря“ в отношенията между България и Северна Македония от страна на Русия и на Сърбия. С френското предложение, виждате какви първи реакции в България, после в Северна Македония... За съжаление, българо-македонските отношения не са имунни на външната намеса – това е проблемът, върху това трябва да се работи.

Николай Кръстев, журналист

Целия разговор вижте във видеото.