България

Македонският парламент одобри френското предложение

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/, предадоха пратениците на Euronews Bulgaria.

В подкрепа на предложението гласуваха 68 депутати от управляващата коалиция, но и народните представители от опозиционните албански формации.

В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. В парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за Френското предложение така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори стерилизация.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме Френското предложение отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи френското предложение и призова властите в Скопие също да го приемат.