Ела в...

Ела в Албания, част II

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Величествени върхове, девствени плажове, впечатляващи водопади, блестящи реки, живописни селца и древни градове, страната на орлите е привлекателна дестинация за туристи от цял свят. Към опознаването на кътчетата на Албания се присъединява и нашето предаване. Елате с мен!

На 60 километра от разположения на десния бряг на река Осъм град-музей Берат, наричан още градът на хилядата прозорeцa, се намира живописният каньон Осуми.

Все още малко познат, поради липсата на голяма публичност, този каньон е една от перлите на албанската природа. Стръмни отвесни склонове, невероятни клисури, величествени скали, химерни скални образувания и много красиви водопади. Пъзел с парчета от синьото небе, което докосва скалите с буйна растителност, през които гърмят водопади. И цялата тази красота, отразена в криволичещата река. Комбинация от цветове и форми, които радват окото на всеки, дръзнал да премине.

Ждрелото е една от най-зрелищните природни забележителности на Албания. Множеството водопади в клисурата правят каньона още по-живописен. Някои от скалните образувания в дефилето имат фантастични имена като Катедралата, Окото и …

Това природно образувание наричат „главата на крокодила“. Други го оприличават на дракон или динозавър.

Този водопад е кръстен Булото на булката. А веднага след него и водопадът Шампанското. Ефектните дъги се отразяват във водата, особено в слънчеви дни. В тези случаи е много трудно да се постави границата между небето и земята, а впечатленията те следват дори когато напуснеш каньона. Той е изпъстрен с водоскоци и водопади, промъкващи се през острите канари.

Един от най-големите и красивите водопади в каньона е водопадът на Любовта

Тук всички спираме, за да се насладим отблизо на гърмящата вода и красотата на тоновете вода, които се изливат от скалите на каньона.

Божествена красота и неповторимо изживяване. Нагазваш в ледените води и се приближаваш максимално под падащата вода. Върху ти се изсипва мощта на водата. Усещането е невероятно.

Следват още красиви водопади. Като този на захарта. Наречен така, защото кристалите сладост падали все едно от захарница. В каньона има мистична сила, която също е вдъхновила много интересни легенди около него. Ще споделя една от тях.

Първата легенда за каньона Осуми разказва за съдбата на булка, която се омъжила против желанието й, принудена да следва старите традиции. Избягала тя с коня си и стигнала до една от високите скали на каньона. Обърнала се към канарата и замолила да я прибере, за да се спаси от несподелената любов. Чула скалата молитвите на красивата девойка. Отворила се широка дупка и булката скочила, за да се скрие. Нежеланият младоженец така и не намерил невестата си. Все още дълбоката цепнатина напомня за момичето, а булки от цялата страна, които не могат да забременеят, идват до мястото, защото вярват че енергията му ще им помогне.

Каньонът включва шест тесни участъка с ширина от около метър и половина. В такъв попадаме и ние.

 

 

Коринтският канал. Тук става тясно и въпросът е дали ще успеем да минем? Това е най-тясната част на каньона и стана малко задръстване, нещо като на „Цариградско шосе“.

Живко Константинов

За да се измъкнем от тесния улей помагат всички на лодката. С леки поклащания, избутване, побутване от лодките зад нас, помагане с крака, ръце и гребла, ето че му се вижда края на тясното.

Колкото повече напредваме по течението на реката, толкова повече скалите намаляват, а пред нас се разкрива широкото корито на реката. Нашата разходка приближава към своя края, но преди това сме изненадани от другите лодки. Нещо като рафтинг пирати, които те нападат и мокрят за удоволствие.