Европа

Люк Фриден оглавява правителството на Люксембург

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Християндемократи и либерали обявиха двупартийна дясноцентристка коалиция, която ще управлява Люксембург в следващите пет години. Премиер ще бъде Люк Фриден, лидер на Християнсоциалната народна партия. Тя има 21 места в 60-членния законодателен орган, а либералите на досегашния министър-председател Ксавие Бетел – 14.

Това им осигурява комфортно мнозинство в парламента.

Отидох при Великия херцог в качеството си на главен преговарящ за новото правителство и му казах, че мисията е изпълнена. Това се случи благодарение на двете политически партии, които се съгласиха да преговарят, Християнсоциалната народна партия и либералната Демократическа партия, които след 5 седмици преговори успяха да постигнат коалиционно споразумение. То ще укрепи Люксембург в бъдеще.

Люк Фриден – премиер на Люксембург

Досегашната коалиция, която обединяваше либералите на Бетел, социалистите и Зелените, се разпадна след изборите заради лошото представяне на последните. Тя имаше мнозинство от само един глас в парламента. Ксавие Бетел ще остане в новото правителство на позицията външен министър.

Преди 10 години Бетел наследи Жан-Клод Юнкер, който беше най-дълго управлявалият демократично избран лидер в Европа по онова време.