Европа

Германия подкрепя България за членството ѝ в Шенгенското пространство

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германия продължава да подкрепя твърдо кандидатурата на България за членство в Шенген, ред е на останалите страни членки да спазят обещанията си и да приемат България и Румъния в пространството за свободно движение. Това обяви германският първи дипломат Аналена Бербок на пресконференция в Берлин с вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Освен за Шенген, Германия ни подкрепя и за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Искам да благодаря за категоричната подкрепа на Германия за членствота на България без повече отлагане в Шенген. Благодаря ви, защото тази последователна подкрепа, която Германия заявява ясно пред нас и пред партньорите ни в Европейския съюз, означава много – за България и за българския народ. Ние имаме отлични двустранни отношения. Германия е наш доверен съюзник и дългогодишен приятел и подкрепата ви за Шенген в този ключов момент е от съществено значение. Благодаря от сърце.

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи на България

Теми на разговорите между външните министри на България и Германия бяха също разширяването на ЕС, борбата с нелегалната миграция и ситуацията в Близкия изток. И Бербок, и Габриел, подкрепиха правото на Израел да се защитава, но не и атаките му в Газа, при които загиват цивилни жители. Двете призоваха за отварянето на хуманитарен коридор, за да могат хората в нужда да получат необходимата помощ. 

Първият дипломат на Германия похвали подкрепата за Украйна от страна на България. Бербок посочи, че България е сред страните, които продължават да поддържат функциониращ коридора за износ на украинско зърно заедно с Гърция и Румъния.