Политика

Министър Хинков обяви: Гратисен период до 1 април за електронните рецепти

От Euronews България Euronews България
Hristo Hinkov MZ BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Ще има гратисен период за електронните рецепти - вероятно до 1 април. Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, цитиран от БТА.

За този петък е планирана среща за електронните рецепти, на която ще участват министър-председателят, здравният министър, представители на Българския лекарски съюз и фармацевти.

„Ще предложим един вариант, който да удовлетворява всички. Така че да има и възможност на хартия, и възможност на електронна рецепта“, заяви министър Хинков. По думите му, процесът е подготвен, така че самите ползващи рецептите да видят предимствата на електронния вариант. 

„Имаше напрежение в началото, като всяко ново нещо, което изисква промяна на ежедневни действия. Особено пък свързани със закупуване и отпускане на лекарства, но нещата се уталожват и сега“, каза здравният министър. Той уточни, че над 70% от изписаните електронни рецепти в момента се изпълняват.

Но ние търсим съвсем друг ефект, казахме го няколко пъти – да се борим с антибиотичната резистентност, защото това е по-големият проблем“, подчерта министърът.

Има лекарствен туризъм тогава, когато липсва лекарство. А когато то е налице и се изписва по определения ред, не бива да има такъв туризъм и няма да има“, коментира Христо Хинков.

Министърът на здравеопазването присъства на откриването на първото лицензирано болнично летище за хеликоптери, което се намира на територията на МБАЛ „Уни хоспитал“ в Панагюрище.