Общество

БЛС: 70% от лекарите нямат възможност да издават електронни рецепти

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Да бъде възстановено паралелното използване на хартиена рецепта за определен период от време. Това предложиха от Българския лекарски съюз. От там предлагат възстановяване на паралелното използване на хартиена рецепта за неопределен период от време.

Друго настояване на БЛС е въвеждане на изискване електронното предписанието да бъде блокирано в аптеката, докато фармацевтът не отбележи, че рецептата е изпълнена, частично изпълнена или неизпълнена.

Сред исканията е и въвеждане на ефективен контрол при складовите наличности, създаване на дигитален регистър за достъпните лекарства на територията на България, каза още председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

По думите му от въвеждането на електронните рецепти досега, българските лекари са издали 204 230 рецепти, като по тях изпълнението продължава да бъде 66%, а анулираните са 14 164.

Лекарите, които не са регистрирани като лечебно заведение, нямат възможност да издадат рецепти, обясни Маджаров, като уточни, че това са 70% от лекарите. Безплатно мобилно приложение може да бъде използвано само ако имаш регистрирани лечебно заведение и електронен подпис, защото няма възможност за генериране на на QR код", поясни той.

Д-р Маджаров коментира, че само 2938 от 3380 аптеки са изпълнили бели рецепти, и запита какво се случва с останалите 442 аптеки. "Проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас на практика към този момент е само на ниво изписване на рецепта", каза още председателят на Българския лекарски съюз.