Политика

ПП-ДБ излиза с ново предложение: До 15 март да е изключението за вноса на руски нефт

От Euronews България Euronews България
Radoslav Ribarski

Драстично намаляване на срока на дерогацията за внос на руски нефт и нефтопродукти предлага „Продължаваме промяната“. Това стана ясно от изказване на депутата от ПП-ДБ Радослав Рибарски пред репортери в НС.

Вместо до октомври, този срок да се скъси до 15 март, ще предложи ПП на утрешното заседание на Съвета по сигурността, свикано от премиера Николай Денков. Рибарски определи поискания от ГЕРБ тридневен срок за отпадане на дерогацията като „нереалистичен“.

Мотивът за отпадане през март е, че тогава ще е минал зимният период, през който сроковете за доставки на суров нефт скачат неколкократно, обясни Рибарски, цитиран от БГНЕС.
"Докладите, които бях предложени в секретно деловодство, показват именно опасенията от рязко преминаване към неруски суров нефт. Именно затова ние предпочитаме да подходим според това, което ние виждаме в тези доклади. И моята препоръка е към г-н Борисов утре да отиде в Съвета за сигурност и също да се запознае с изложените факти в тях", заяви Рибарски.

"За нас е по-важно да се подсигурят доставките и цените да не се повишават. И да се преодолее рискът от дефицит на горива", обясни той.