Общество

В световния ден за борба с диабета – какви са предизвикателствата на заболяването?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

14 ноември е световен ден за борба с диабета. За предизвикателствата на заболяването, недостига на медикаменти и методите за превенция говорят Мариана Александрова от “Сдружение Диабет” и Веселка Генчева от Сдружение "Култура без граници", която е майка на дете с диабет. 



Мариана Александрова:

Вече знаем доста за заболяването диабет. Последните 10 години има пик на нови лекарства, нови инсулини – включително и на българския пазар. При един добър ендокринолог и при една добра дисциплина човек може да постигне доста добър контрол на диабета и да отложи усложненията. От диабет не се умира – умира се от усложненията.

Малко по малко, държавата започва да подкрепя болните от диабет. За хората с диабет тип 1 вече има сензори, които мерят кръвната захар и пращат информация – на твоя телефон, на телефоните на близките. И човек може да контролира нещата от разстояние.

За мен е много интересно, че в първия момент на диагностициране, децата са по-големи герои от родителите.



Веселка Генчева:

Когато диабетът се отключва в детска възраст, той е инсулинозависим диабет. С автоимунен процес, който не може да бъде спрян. Той е различен от диабет тип 2, в който спадат 90% от случаите на т. нар. захарен диабет. И изисква съвсем различен начин на подход и контрол. В тази възраст диабетът е много по-лабилен. При нас е денонощна „вахтата“ и е много сложно да се научи човек да живее спокойно и да приеме, че трябва да живее един нормален живот, да се интегрира и да живее въпреки това състояние. Защото то наистина изисква много математика, много изчисление, познаване на храните, овладяване на стреса и емоциите...

Този контрол изисква или много бодене на пръстчетата, които изтъняват и стават обезкървени. Слава Богу, че България се пребори да имаме най-новата проследяваща система, която денонощно може да алармира за ниска или висока кръвна захар и да се контролира състоянието по един модерен начин.



Целия разговор вижте във видеото.