Общество

Административният съд разпореди повторно броене на бюлетините в Бургас и Созопол

От Euronews България Euronews България

В Бургас повторно ще бъдат преброени 60 000 бюлетини от общо 335 секционни избирателни комисии. Това е решил Административният съд в Бургас по жалба, внесена от лидера на партия "Средна европейска класа" Константин Бачийски. 



В понеделник новият-стар кмет на Бургас Димитър Николов положи клетва. Същото направиха и общинските съветници в местния парламент. Часове п
о-късно Административният съд реши: изборните книжа ще се броят повторно. Искането бе на председателя на партия "Средна европейска класа" Константин Бачийски. 

„Тук въпросът не е  за битката дали ще имаме съветник. Битката е за честността на изборите и дали отчитането на вота е прозрачен“,
категоричен е той.

Според ОИК-Бургас случаят е безпрецедентен. 

 

Този начин на повторно преброяване на бюлетините, без конкретно нарушение, за което ние да сме били сигнализирани или да е отразено в протокола, е нечувано. Това означава, че секционните избирателни комисии да си взимат чувалите с бюлетини и да си ги носят съдът да ги брои.

Фани Семерджиева, ОИК-Бургас 

Според адвоката на Костадин Бачийкси повторно преброяване е необходимо. 

„К
акво се вижда от видеото, вие виждали ли сте? Това не е преглед на бюлетините. Това са едни хора надупени на масата, извинявам се за израза и не знаеш те какво правят“, посочи юристът.

Повторно броене на бюлетините ще има и в Созопол. Изборът на общински съветници е атакуван в съда от ГЕРБ и ИТН.  Мнозинство в местния парламент имат общинските съветници от БСП.