Ела в...

Ела в...Намибия и най-големия непокътнат метеорит, открит някога на Земята

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Около езерото Оджикото растат изключително интересни растения и дървета. Характерната кора на едно от дърветата, е гладка, прахообразна и зеленикаво жълта. Това е едно от малкото дървета, при които фотосинтезата се извършва в кората. Името на Трескавото дърво произлиза от гръцкото „ксантофолея“ и означава „жълта, златиста кора“.

Европейските заселници забелязват, че расте в блатисти райони, където се разпространява маларийната треска. Оттам – трескаво дърво. Вахелия ксантофолея е използванa от хиляди години от африканските племена като инструмент за гадаене. Кората от това дърво и четири други билки, се варят на напитка. Това се приема за предизвикване на осъзнати сънища, които те наричат ​​"бели пътеки". Преди заспиване се задава въпрос, чиито отговор ще получат в съня.

Приключението ни в Намибия продължава. Време е да ви покажа нещо наистина впечатляващо. Хоба е най-големият непокътнат метеорит, открит някога на Земята.  Метеоритът е паднал на около 25 километра западно от Гроотфонтейн. Открит е през 1920 година, когато фермер, който обработвал нивите си, се натъкнал на него с ралото си. Метеоритът е кръстен на името на фермера-откривател Хоба.

Метеоритът е изкопан, но не е транспортиран, поради невероятното си тегло от около 60 тона. Възрастта на това късче от Космоса се определя между 200 и 400 милиона години и е най-голямото органично парче желязо (82%) и никел (16%) и по-малко от процент кобалт, известно на човека. Съдържа сребро, хром, иридий, галий, германий, цинк, мед и следи от елементи, които не се срещат на Земята. 

Целия епизод вижте във видеото.