Ела в...

Ела в... пустинята в Намибия – каньонът Сесрием и бездънното езеро Оджикото

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Сред пустинята в Намибия се крие природната забележителност Сесрием - дълбока пропаст, издълбана от вода през скали с каменисти стени, които се издигат рязко от двете страни. Името на известния каньон идва от древни времена, когато ранните заселници са го използвали като източник на вода, връзвайки заедно шест кожени ремъка-каишки „ses riem“. Първите заселници изрязвали ремъците от кожите на антилопи и ги завързвали, за да могат да черпят вода от каньона, когато всички други водоизточници пресъхвали.

Следващата ни спирка през невероятните пейзажи, които крие Намибия, е бездънното „хълмисто“ езерото Оджикото. В превод името означава дълбока дупка или „мястото, което е твърде дълбоко, за да може добитъкът да пие вода“. Оджикото е по-малкото от само две постоянни естествени езера в цяла Намибия. Водоем с изумрудена зелена вода и едно от двете постоянни езера в Намибия. То е потънало езеро, което е създадено от рушаща се карстова пещера. С диаметър 102 метра и с дълбочина, която се измерва от 63 до 142 метра.

Ezero Namibia Odzikoto Odjikoto EB Снимка: Euronews Bulgaria

Езерото се стеснява в странична пещерна система, което прави невъзможно да се определи точната му дълбочина. Местните вярват, че тъмните води на езерото никога няма да пуснат всеки, дръзнал да влезе.

 

Целия епизод вижте във видеото.