България

Любчо Нешков за протестите в РСМ: Става въпрос за институционална омраза

От Euronews България Euronews България

Аз на втория час се отказах да слушам, защото това бяха някакви партизански истории от навечерието на 9 септември – фашисти, предатели, патриоти, разстреляни и т.н. Наистина българският гражданин не може да си представи за каква атмосфера в македонския парламент става въпрос, но тук е мястото да се посочи, че става въпрос за институционална омраза.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria журналистът Любчо Нешков във връзка с дебатите в парламента на Република Северна Македония (РСМ) относно т.нар. „френско предложение“.

„Видяхте ли на какво прилича палатковия лагер и масовите протести? Няколко хиляди са в най-добрия случай, а вчера по време на визитата на фон дер Лайен нямаше и 500 души“, коментира той.

Според него е време РСМ и ЕС да погледнат истината с очите си – РСМ за това, което се е случвало, а ЕС трябва да осъзнае смисъла на българското вето от последните 2 години.

Урсула фон дер Лайен каза нещо много значимо – че добросъседските отношения са ДНК-то на ЕС. Подобно поведение – вувузели, плакати са недопустими в един европейски парламент. Сигурен съм, че Макрон не е щастлив, когато чува как го сравняват с ген. Петен, който сътрудничи на Хитлеристка Германия по време на ВСВ.

Любчо Нешков, журналист

По думите на Нешков сближаването между България и РСМ е неизбежно и то не зависи от Мицковски, Пендаровски, Ковачевски или от когото и да било.

„В крайна сметка македонските политици са тези, които трябва да изберат пътя към истинската независима държава“, смята журналистът.

Той изтъкна, че РСМ и Сърбия са единствените от бившия социалистически блок, където досиетата все още не са открити.

Нешков определи като висша форма на говор на омраза поведението на депутати от парламента в РСМ, които вчера и днес гордо излизат с щамповани тениски с цитат на заканата за физическа саморазправа, отправена по време на протестите в Скопие спрямо репортера на Euronews Bulgaria при опит да изпълни професионалните си задължения.

Той посочи, че твърденията как България оспорвала македонската национална идентичност се правят целенасочено, за да прикрият всички престъпления, които са извършвани на територията на РСМ по време на кралска и комунистическа Югославия.

„В интерес на македонските граждани е те да бъдат освободени от тази омраза, от тази злоба“, категоричен е той.

Става въпрос за институционална омраза, която започва от детската градина и приключва вечерта преди лягане с медиите. Македонизмът е антиевропейски геополитически проект. Кога македонците ще доживеят да разберат истината за собствената си съдба от 1919 г. насам?

Любчо Нешков, журналист

По думите на Нешков трябва наистина да мразиш собствения си народ и да обслужваш чужди интереси, за да не отвориш пътя за неговото бъдеще.

Вижте целия разговор във видеото.