Добро Утро, Европа

Проф. Кючуков: България загуби окончателно битката с македонизма

От Георги Колев Георги Колев Редактор

И от двете страни имаше много остра реакция срещу френското предложение, което от гледна точка на дипломацията показва, че това е може би разумният компромис. Едно решение в дипломацията се счита за добро когато или и двете страни са еднакво доволни, или са еднакво недоволни.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria директорът на института за икономика и международни отношения и бивш заместник външен министър проф. Любомир Кючуков по повод недоволството в Скопие от френското предложение.

По думите му и в двете страни има подозрения, че това предложение на отговаря на интересите им. Мисля, че в дадения случай не може да се говори за победители и победени. От една страна България постигна своята цел нейните притеснения да присъстват в преговорите на РСМ с Европейския съюз. От друга страна, за РСМ това дава възможност да се отпуши процесът за една нейна стратегическа цел. Но може би постигайки своята цел сега, България загуби битката с македонизма. Загуби я преди две години и половина, когато беше блокиран процесът и вероятно окончателно, каза проф. Кючуков.

Това, срещу което ние се борихме е идеологията на македонизма. За близо век те не успяха да убедят гражданите на РСМ, че нямат нищо общо с България. А за две години и половина ние постигнахме това, че голяма част от тях вече не искат да имат нищо общо с България.

Вижте цялото интервю във видеото.