Европа

Урсула фон дер Лайен: Македонският език е вашият език

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Парламентът на Република Северна Македония обсъжда т. нар. френско предложение за започването на преговори за членство в Европейския съюз. Каква е обстановката в Скопие ще разберем от специалните ни пратеници Камелия Колева и Камен Розов. 

Преди заседанието в Скопие, на което се обсъжда т. нар френско предложение, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че мястото на Северна Македония е в общността. Тя увери депутатите, че  македонският език и македонската идентичност се признават от Европейския съюз. Изказването й беше посрещнато на крака и с аплодисменти от депутатите в зала.

 

Няма съмнение, че македонският език е вашият език и ние напълно уважаваме това. Ето защо в ревизираното френско предложение за македонския език няма определения от страна на ЕС.  Предложението зачита и вашата национална идентичност. Принципът на самоопределяне е толкова важен за всеки един от нас. Може да разчитате на мен, че процесът на преговори за присъединяване ще спазва стриктно европейските принципи и стандарти.  Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество са в ДНК-то на европейската интеграция.   Нека да ви уверя, че двустранните отношения, като въпросите за историята, не са условие за начало на преговорите. 

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Вижте във видеото и какво каза пред микрофона на Euronews Bulgaria журналистът от Скопие Горазд Чомовски.