Политика

Александър Каракачанов: След прехода БСП стана малка треторазрядна партия, а СДС изчезна

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Синя или червена София беше при двуполюсния модел преди 20-30 години. Противопоставянето на тези сили тогава съсипа икономиката на държавата, защото всеки стоеше зад партията си. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ първият демократично избран кмет на София Александър Каракачанов.

Той разказа за делението на двете политически сили в началото на 90-те години у нас, когато те са били основните партии в надпреварата:

Привържениците на БСП ги беше адски страх, а това беше причината БСП да бъде една силна и сплотена партия. Сега БСП е малка треторазрядна партия, а СДС изчезна на практика. Така че, тази борба комунисти-демократи, това деление в обществото умря, и Слава Богу. Истината е, че БСП, след свалянето на тоталитаризма, не успя да стане лява партия. Тя остана тоталитарна и се надявам Ваня Григорова да успее да промени нещо там. Десните ги няма, СДС изчезна вече, говоря за СДС на Костов.

„Честно казано съм приятно изненадан от резултатите. Симпатизирам повече на Ваня Григорова отколкото на Терзиев, защото знам за нея, познавам я. Докато г-н Терзиев освен бизнес партньорите му не знам кой го познава. Ваня Григорова е опасен кандидат. Тя е била синдикалист. Не можеш да й затвориш устата с празни приказки. Аз не знам какви са позициите на Терзиев в социален план. Надявам се все пак той да направи нещо“, коментира резултатите от местните избори Александър Каракачанов.

23 на 14 са общинските съветници за ПП-ДБ спрямо ГЕРБ, достатъчно имат, за да си изберат председател на СОС. Може нещо да се договорят и с ГЕРБ дори. Но кметът е този, който има силата, независимо, че е шарен общинският съвет, ако той е достатъчно обигран, той може да прокара идеите си дори с помощта на софиянци. Има много начини. Вече не е като преди 89г. - хората да мълчат. Ще дойдат и ще го подкрепят. Всички казват: Аз ще направя София добра за гражданите. За кои граждани? Има райони за аутсайдери и райони в центъра.

Въпросът за Топлофикация е много сложен и стар, обясни Александър Каракачанов. Това трябваше да се промени през 90-те години, топлофикациите трябваше да бъдат децентралзиирани. Постепенно ще се върви към цялостно преструктуриране на това предприятие и отоплението на София, каза още той.