Свят

В Деня на примирието - продължаващите войни заглушават посланията за мир

От Euronews България Euronews България
France Primirie AFP Reuters AP Снимка: Франс прес чрез АП.

Денят е 105-ата годишнина от първия Ден на примирието, който се отбелязва на всеки 11 ноември в памет на войниците, загинали в Първата световна война и във всички следващи конфликти.

 

С мрачни тъпани и камбани от бойните полета на Първата световна война в Западна Европа чак до Австралия в събота хората по целия свят си спомниха за клането и загубите преди малко повече от век, което трябваше да бъде "войната, която слага край на всички войни".

И все пак грохотът на танковете и писъкът на огъня от Украйна до Газа пронизаха тържествеността на събитието и представата, че човечеството може някак си да заобиколи насилието, за да разреши най-тежките си различия.

"Миналата година по това време мислите ни бяха насочени към Украйна. Днес умовете ни са пълни с ужасните картини, които се появяват от Израел и Газа. Това са само два от повече от 100-те въоръжени конфликта в света днес", казва Беноа Мотри, ръководител на Асоциацията "Последен пост" в Ипър, Западна Белгия, където са се водили някои от най-жестоките и смъртоносни сражения през Първата световна война.

По време на церемонията с министър-председателя Александър Де Кроо и десетки високопоставени лица, Мотри изрази чувството на безсилие, което толкова много хора изпитват, че уроците от миналото не могат автоматично да се превърнат в мир днес.

 

"Би било наивно да мислим, че нашето присъствие тук, в Ипър, ще има някакво пряко въздействие върху някой от 100-те конфликта. Емоциите на участващите са твърде сурови, за да можем да ги разберем и те да видят светлината на това, което ние смятаме за разум", заяви Мотри.

Macron AFP AP (1) Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Франс прес чрез АП.

В същото време френският президент Еманюел Макрон отдаде чест на френските войски в Париж и почете вечния огън в памет на загиналите с неустановена самоличност.

В Украйна войските се сражават с руските нашественици по фронтова линия, която през последните месеци почти не е помръднала, подобно на тази в Западна Европа през по-голямата част от Първата световна война.

Въпреки това Денят на примирието до голяма степен се придържаше към основната цел на събитието - да се помни и да се отдаде почит на загиналите за родината.

"За да не забравим" - това не бива да се забравя", заяви австралийският министър-председател Антъни Албанез, размишлявайки върху кръвопролитията във войната от 1914-1918 г., в която загиват почти 10 милиона войници, понякога десетки хиляди в един-единствен ден, във война, която противопоставя армиите на Франция, Британската империя, Русия и САЩ на водената от Германия коалиция, включваща Австро-Унгарската и Османската империя.

 

Rishi Sunak AFP AP Премиерът на Великобритания Риши Сунак. Снимка: Франс прес чрез АП.

По принцип церемонията в Лондон е най-мирният случай, но тя се проведе под строг полицейски контрол и наблюдение от страна на службите за сигурност поради опасения, че масовият пропалестински протест може да излезе извън контрол и да влезе в конфликт с възпоменателните церемонии.

"Възпоменателният уикенд е свещен за всички нас и трябва да бъде момент на единство, на нашите общи британски ценности и на тържествен размисъл", заяви британският министър-председател Риши Сунак.