Европа

Херсон отбеляза една година от освобождението си от руските войски

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Година след като Русия изтегли войските си от украинския град Херсон, той продължава да е под постоянен обстрел. Въпреки това населението му се е увеличило.

 

Хората се опитват да живеят, ние сме заедно с тях. Помагаме им да оцелеят под обстрел, защото е опасно да се живее тук. Предлагаме безплатна евакуация за желаещите. През последната година 41 000 души са напуснали града, сред тях 5500 деца. Но въпреки това населението на Херсон се увеличава и сега наброява около 70 000 души в сравнение с 60 000 към момента на освобождението.

Олександър Толоконников – прессекретар на областната администрация на Херсон

За да отбележат годишнината от освобождението, младата двойка Дмитро и Олена посети централния площад на града, държейки украинското знаме и символа на града – диня. Направиха си и снимка.

 

В града не е безопасно, може би както навсякъде, но ние сме си у дома, не искаме да ходим другаде. Опитваме се да живеем нормално, да работим и да не напускаме родния си град.

Олена – жителка на Херсон

Не всички имат повод за празнуване. Фермата на Владимир Мелникович е унищожена от руска ракетна атака. По време на окупацията стопанството му е използвано от руските сили и той губи всичките си коли. Мелникович постепенно се връща към ежедневния си ритъм на работа на полето.

Президентът Володимир Зеленски отбеляза първата годишнина от освобождението на Херсон от руска окупация, заявявайки, че то е „вдъхновило не само украинците, но и целия свят“.

Изтласкването на руските войски от Херсон при светкавичната контраофанзива на Украйна се превърна в един от най-големите успехи във войната.