Политика

Елена Йончева: Фалшива новина е, че Брюксел е установил манипулации в снимките от спалнята на Борисов

От Георги Колев Георги Колев Редактор

В мониторинговата група разполагаме със същия доклад на българската прокуратура още от преди месец и в този доклад не се споменава за никаква манипулация на въпросните снимки и видеоматериал. Дума „манипулация“ не съществува в доклада на българската прокуратура.

Така евродепутатът Елена Йончева коментира изнесената информация от заместник-председателя на парламентарната комисия по бюджетен контрол Томаш Здеховски от Европейската народна партия за данни от експертиза на разпространените снимки и видео, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

По думите й, ГЕРБ и някои колеги от ЕНП се забъркаха в скандал и използват освен Европейския парламент и българската прокуратура. Не е вярно също така, че Брюксел е установил, че снимките и видеото от дома на г-н Борисов са манипулирани, както твърдят ГЕРБ, каза още евродепутатът. В нито един документ на ЕП, нито на която и да е комисия, няма подобно заключение. Така че аз не мисля, че става дума за някакво разминаване, а просто е пусната една фалшива новина, каза Йончева.

В мониторинговата група, на която съм член имаше специално изслушване по този казус и колегите са много възмутени от тази интерпретация и тази некоректно поднесена информация.

Четири от петте експертизи приключват със заключение, че категорични изводи не могат да бъдат направени. Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригинални, а копия, от тях не е възможно да се установи точно какво и кога е заснето, цитира Йончева доклада на прокуратурата.

Вижте цялото интервю във видеото.