Euronews Primetime

Гешев след изслушването в парламента: Това, което се случи ме кара да се чувствам неудобно

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически процеси и борби, каза пред комисията за борба с корупцията към парламента главният прокурор Иван Гешев. Той бе поканен за изслушване по повод изнесена информация от заместник-председателя на парламентарната комисия по бюджетен контрол Томаш Здеховски от Европейската народна партия. Става дума за данни от експертиза на разпространените снимки и видео, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

По темата, която ви интересува, трябват конкретни въпроси. Има юридически противоречия, неверни твърдения в това, което вчера получихме в прокуратурата, каза Гешев. Той припомни, че по случая има няколко прессъобщения на институцията. Тази информация в прессъобщенията не се различава от тази в медиите в последните два дни, посочи още главният прокурор.

Гешев цитира и текстове от Основния закон, според които той може да бъде поканен на заседание на правната комисия и в пленарната зала по работата на прокуратурата, а не по конкретни дела.

Веднага след изказването на Гешев започна спор за работата на комисията. Александър Несторов от ДПС изрази мнение, че тази тема не може да е предмет за изслушване на главния прокурор и посочи, че депутатите от партията няма да участват в изслушването. След това той напусна заседанието.

Тома Биков заяви, че това заседание е свикано в разрез с правилника. Подкрепи го Анна Александрова, която също изрази мнение, че заседанието е нелегитимно заради липса на кворум. Така тя влезе в спор с председателя на комисията Михал Камбарев от "Продължаваме Промяната" (ПП) във връзка с това колко депутати е необходимо да присъстват, за да има кворум.

След като Камбарев й отговори, че има кворум, Александрова предложи за изслушване "и записите на Лена и Кирчо, защото обществото се вълнува от тези записи дали са истински“, заяви тя.

Тома Биков я подкрепи и каза, че трябва да се изясни дали тези записи са истински.

В изказването си Гешев отново каза, че има притеснения от закриването на спецправосъдието. Той посочи, че Евроджъст са притеснени от това какъв ще е резултатът от закриването на спецпрокуратурата и спецсъда.

Не е ясно кой ще продължи работата им, какво ще стане със специалните разузнавателни средства и защитените свидетели, каза Гешев. Той посочи, че не са политически съждения, а предположения какво ще се случи. За първи път се закрива съд от национална компетентност, добави той.

Ще има амнистия за организираната престъпност, шпионажа, престъпленията срещу Републиката. Ще се постараем да спасим, каквото можем. Отговорност не носи прокуратурата, а който е гласувал този закон, каза Гешев.

Евродепутатът Цветелина Пенкова посочи на свой ред, че са изпратени селективни документи и е позволено на евродепутат да прави внушения по становища на българската прокуратура. Необяснимо е защо тази информация е дадена само на един, посочи Пенкова.

Константин Бачийски от ПП поиска да разбере дали е разпитано лицето, което е правило снимките, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Гешев посочи, че Конституцията не му позволява да му отговори.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС цитира публикации, според които в сградата на Министерския съвет е влизал автомобил с криминално-проявени лица, които са носили наркотици. И поиска отговор от главния прокурор дали тази информация се проверява.

Гешев му отговори, че е очаквал професионален диспут, а не предизборно говорене.

Румен Гечев изрази мнение, че ако снимките са манипулирани, това означава, че премиерът е злепоставен. И поиска отговор от Гешев кой го е направил пред целия свят. Кой е манипулирал снимките, като се има предвид, че това става в специален обект под охрана на Националната служба за охрана, попита Гечев. И посочи, че докато не бъде намерен манипулаторът на снимките, няма как да се вярва, че са манипулирани.

Гешев каза, че българските прокурори и следователи са свършили всичко според вътрешното си убеждение. И изрази увереност, че магистратите са спазили всички правила.

Ивайло Мирчев от ДБ посочи, че доста хора очакват да получат реален отговор по този случай. Той призова Гешев да отговори кратко и ясно на какъв етап е разследването по случая и потърсен ли е IP адресът на изпращача на снимките.

И на тези въпроси Гешев каза, че няма право да отговори, защото ще наруши Конституцията и препрати Мирчев към прессъобщенията на прокуратурата.

Антоанета Цонева от "Демократична България" попита Гешев кога ще си подаде оставката, а той отговори, че няма да го направи, тъй като се гордее с това, което прокуратурата е направила за пет години. За пръв път е арестуван действащ министър, за пръв път бяха замразени средства, бяха задържани хора, които бяха смятани за недосегаеми, решихме проблем с телефонните измами, каза още главният прокурор и напусна заседанието на комисията.

За съжаление, имам усещане, че се намираме в предизборна ситуация, изпитвам уважение към парламента, но, за съжаление, това, което се случи на комисията, ме кара да се чувствам неудобно, каза главният прокурор пред медиите, след като излезе от залата.