Европа

В Мадрид простреляха политик от Народната партия в Каталуния

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Бивш лидер на испанската Народна партия в Каталуния беше прострелян в лицето в центъра на Мадрид. Според местни медии извършителят е действал от мотоциклет, след като преминал близо до мъжа.

Алехо Видал-Куадрас е бил приет в болница и вече е в стабилно състояние. Един от бившите му колеги в политиката - лидерът на Народната партия, призова властите да накажат нападателя.

 

Апелирам за бързо разследване, което да изясни случилото се и да открие виновните. Ние сме със семейството и се молим Алекс Видал-Куадрас да остане жив.

Алберто Фейхо, лидер на Народната партия

 

Часове преди инцидента премиерът Педро Санчес си осигури още един мандат на поста, след като Социалистическата му партия се споразумя за правителство с каталунските сепаратисти. 

В замяна на подкрепата се очаква в парламента да бъде приет спорен закон за амнистията на активисти, преследвани от властите за участието им в демонстрациите за отделянето на Каталуния от Испания. Сред тях е и лидерът на каузата за независимост на автономната област, Карлес Пучдемон, според когото сделката със социалистите е ключова.