Европа

Темата за отцепването на Каталуния от Испания се съживи с нова сила

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

На Деня на Каталуния – 11 септември, темата за отцепването от Испания се съживи с нова сила. Десетки хиляди излязоха по улиците на Барселона като накрая се събраха на площад „Испания“, развяха знамена и поискаха независимост.

Хората настояват политиците, които са избрали, да договорят с правителството в Мадрид отстъпки и дори провеждането на нов референдум. Лидерът на социалистите Педро Санчес зависи от сепаратистките партии в областта, които да го подкрепят за нов мандат. Социалистическата партия стана втора на вота през юли, но първата сила – Народната партия, не можа да състави кабинет.

"Всяка година искаме едно и също. Да ни позволят да се заявим като независима държава. Тази година е особена важна, защото централното правителство зависи от нашите гласове за евентуален кабинет. Аз лично искам каталунските политици да договорят със Санчес най-малкото амнистия и референдум“, посочи Монсерат Жуан-Мунс.

Санчес има още малко време да се договори със сепаратистите на Карлес Пучдемон. Лидерът в изгнание вече поиска амнистия в замяна на подкрепа в парламента.

продължение на няколко години каталунските сепаратистки партии се разминаваха и сега сме в момент, в който трябва да постигнат споразумение, което да представят пред испанските преговарящи - сега е подходящият момент. Много хора тук не мислят за нищо друго, освен да искат национални права“, каза Марио Хинес.

Ако до дни Санчес не успее да договори подкрепа за нов кабинет, страната ще отиде на нови избори в края на месеца.