Политика

Тошко Йорданов: Отворени сме за диалог, няма да слагаме червени линии

От Euronews България Euronews България

Отворени сме за разговори, ние червени линии няма да слагаме за бившите си коалиционни партньори.

Това заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов в началото на консултациите с държавния глава за сформиране на правителство с третия проучвателен мандат.

„Оттук нататък сме в това положение и като политическа партия смятаме, че е по-добре отново да има правителство, и то със същите четири партии, защото имаме разминавания, но те са по-малки от общите ни цели“, каза Йорданов.

По думите обаче коалицията би трябвало да се структурира по „доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори“.

Според председателя на парламентарната група на ИТН основната причина да се разпадне коалицията, се казват Кирил Петков и Асен Василев и било добре ако политическите лидери да отстъпят малко по-встрани.

„В тази ситуация може да дойде едно правителство в рамките на година или година и половината, колкото се прецени, за справяне с кризата, и да бъдат изтикани напред в изпълнителната власт хора, които са по-скоро с експертиза, отколкото политически лица, защото заради политически проблеми се стигна до тази криза“, каза Йорданов.

 

Той уточни, че от ИТН нямат претенции премиерът да бъде от тяхната формация.