Европа

Полски шофьори са недоволни от конкуренцията на украински превозвачи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Полски шофьори блокираха с камионите си пътищата към три гранични пункта с Украйна.Протестиращите твърдят, че понасят загуби в резултат на войната и обвиняват правителството в бездействие. Не се допускат камиони от Украйна, но има и изключения.

Протестът ще бъде непрекъснат, ще бъдем тук денонощно. Ще блокираме движението, с изключение на хуманитарната помощ и помощта за украинската армия.

Томаш Борковски – Асоциация на превозвачите и работодателите в транспорта

Шофьорите са недоволни, че украинските превозвачи, за които не важат европейските стандарти, предлагат много по-евтина услуга.

Моята компания е потърпевша. Около 30-40% от автопарка стоят паркирани. Договорите ми бяха прехвърлени на превозвачи от Украйна.

Бартош Ясински – Асоциация на превозвачите и работодателите в транспорта

Посланикът на Украйна определи акцията като „болезнен удар в гърба“, но протестиращите настояват, че няма да напуснат граничните пунктове, докато не получат конкретни предложения.

Всичко е спокойно. За леките автомобили няма затруднения. За камиони е затворен републикански път №94 в участък преди граничния пункт. По него може да минава само един камион на час.

Анна Длугош – говорител на полицията

Преди войната пазарът бе регулиран, но през 2022 г. ЕС премахна разрешенията за украинските превозвачи, за да помогне на страната.

Всички са заинтересовани от подобряването на трансграничния транспорт. Друга тема е необходимостта от лоялна конкуренция. Сегашното полско правителство не успя да предвиди тези заплахи. Изключително важно е да седнем на масата за преговори с украинците и да постигнем взаимноизгоден компромис. За новото правителство ще бъде по-лесно, тъй като отношенията му и с Киев, и с Брюксел ще започнат на чисто.

Соня Собчик-Григел – икономически анализатор

Граничният пункт Медика засега остава отворен. Протестиращите обаче не изключват, че ако исканията им не бъдат изпълнени, може да блокират и други пунктове.

Магдалена Ходовник – Euronews