Общество

Проблемът с шума: Само за два дни полицията в София дерегистрира 17 автомобила

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Само за два дни столичната пътна полиция дерегистрира 17 шумни автомобила, а на водачите е наложена глоба в размер на 200 лв. При акцията са проверени над 2000 автомобила. Кои са най-шумните булеварди в София и оплакват ли се от шума столичани?


Бул. „Цар Освободител“ e един от най-шумните в столицата. В къща, гледаща към булеварда, живее Кеворк Керпичиян. Споделя, че е свикнал с постоянния шум от движещите се коли.

„Шумът толкова не пречи, когато имаш хубави прозорци. Единствено лятно време, а и сега с изпаренията от колите, праха и това е. Дълги години имахме от най-старите прозорци, откакто си сложихме алуминиева дограма, шумът е значително по-малко“, казва той.

По думите на Кеворк, гонки на Орлов мост няма, но се оплаква от мотористи, „които в 2 часа през нощта се засилват страшно бързо“.

Не съм подавал сигнал в полицията, защото за мен е абсолютно безсмислено. Няма адекватни мерки.

Кеворк Керпичиян

За два дни столичната пътна полиция е проверила над 2000 автомобила, като 17 от тях са били неизправни с шумни ауспухови тръби.

 

Проблемьт с шума е повсеместен, особено за живущите на големи булеварди, на които графикът е натоварен. В малките часове на денонощието има трафик и имаме доста оплаквания от живущи. Това са булевардите „България“, „Черни връх“, „Ботевградско шосе“.

инспектор Виден Димитров

Инспектор Димитров е на мнение, че се наблюдава спад на шумните автомобили в столицата.

„Подмладява се автопаркът, явно водачите стават по-отговорни“, смята той.

Шумните автомобили се спират от движение, а глобата за водачите е 200 лв. След отстраняване на проблемите на технически неизправното МПС и преглед в КАТ, то се пуска отново в движение.