Общество

Социолози за вота в София: Когато си загубил, трябва да продължиш напред

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

По-скоро е политически симптом и то в негативен план. Когато си загубил трябва да продължиш напред. Така социолозите Яница Петкова от „Галъп“ и Петко Петков от „Спектър“ коментираха в ефира на Euronews Bulgaria анонсираното от кандидата на лявото обединение Ваня Григорова да обжалва в съда изборния резултат в София от балотажа.

„Процедурата е сравнително продължителна, при тази малка разлика винаги ще остане съмнение“, посочи Петкова, като припомни, че „желанието на БСП за обжалване на резултатите прилича на казуса от 2019 г., когато Мая Манолова беше в подобна ситуация, но разликата беше много по-голяма. Съдът постанови, че това не е достатъчно, за да промени резултата“.

„Последните седмици бяха показателни за новия облик на ГЕРБ. В сряда едва ли ще има рязко решение за промяна, но се очаква отговор на въпроса какво ще се случи, когато изтекат 9-те месеца на ротацията“, каза Петкова в отговор на въпрос какви са очакванията – дали управляващото мнозинство ще се разпадне.

„Има лека промяна в политическата карта на България. Управлението на сглобката имаше ефект, но и самите местни избори са доста по-различни. И там където спечелиха същите партии, все пак се смениха лицата, има някакво желание за проветряване“, коментира Петко Петков.

По думите му „ключови места, смятани за бастиони на ГЕРБ, бяха загубени и това показва, че местната власт се променя“. „Не е само пропукване заради безсилието на партиите, но и българският избирател се промени и стана много по-взискателен и затова се задълбочава пропастта с кандидатите за местени избори“.

Според него „членовете на ГЕРБ ще се опитат да покажат на своя лидер, че не харесват общите действия с ПП-ДБ и ДПС. По-скоро ще се се опитат да гласуват бюджет, тези емоции ще отшумят и евентуално пролетта може да доведе до промени“.

Вижте цялото интервю във видеото.