Местни Избори 2023

Политолог: ПП-ДБ имат кмет, но загубиха София

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ
Global_And
Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Резултатът на ПП-ДБ в София не впечатлява. На първия тур имаха 118 хил. гласа, което е със 70-80 хил. гласа по-малко, отколкото на парламентарните избори. Имат кмет, но загубиха София.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът доц. Милен Любенов

Виждаме, че в общинския съвет ще имат 23-ма представители, което прави трудно бъдещият кмет да направи коалиция в съвета. Виждаме, че 45% от избирателите на ГЕРБ са подкрепили Ваня Григорова, което показва, че двете коалиции продължават да бъдат сериозни опоненти и тази сглобка ще поражда напрежение и в бъдеще.

Целият скандал с машините показва, че ниската избирателна активност има своето оправдание, допълни бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков. Доверието в изборния процес намалява. Когато един кмет не е подкрепен от солидно мнозинство, неговият реформаторски устрем се притъпява.

Не мисля, че управляващата коалиция е застрашена, защото участниците в нея нямат интерес да я развалят и да се върви към предсрочни парламентарни избори. ГЕРБ имат катастрофален резултат в София, но запазват позиции в много от населените места в страната. ПП-ДБ изпълняват програма минимум – да победят в София и Варна, в Благоевград не е сигурно. Това ще даде основание двете управляващи коалиции да смекчат тона помежду си.

Вижте цялото интервю във видеото.