Местни Избори 2023

Анализатор: Шашмата с машините помрачи самочувствието на хората за участието им в демокрацията

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ
Global_And
Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Любопитно ще е да видим колко хора са гласували на машина и колко на хартия на втория тур. От тук тръгна големият политически дебат, който до голяма степен предреши резултатите.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът Марчела Абрашева.

В крайна сметка трябва да гледаме официалните резултати от ЦИК, независимо дали се съмняваме в тяхната коректност, допълни тя.

Вижда се известна политическа умора у хората, но не се вижда сериозна промяна в политическия пейзаж, каза от своя страна политическият анализатор Борис Станимиров. Шашмата с машините беше един скандал, който до някъде помрачи изборния процес и самочувствието на хората за участието им в демокрацията, допълни той.

ПП-ДБ от изключително софийска партия, вече имат места в областните управи по места, каза Абрашева.

Резултатът на Григорова е най-добрият в София за целия демократичен преход. Моето обяснение е, че тя изигра ролята и на антисистемня вот. Прояви се като автентичен и енергичен ляв говорител. Комунистически тип ляв кандидат, който пробуди някакви емоции, каза Станимиров.

Успехът на Григорова на първо място е личен. Иска ми се да погледна каква част от младите са я подкрепили. Бих била предпазлива с големите изводи за възраждане на лявото, допълни Абрашева.

Вижте цялото интервю във видеото.